Laden. Een ogenblik geduld.

Vuurtoren van Marken, Het Paard van Marken

Vuurtoren van Marken, Het Paard van Marken
€ 8,99
Voeg foto toe aan winkelmandje


Prijsberekening Nationale Beeldbank

Onze stockfoto's zijn rechtenvrij

Lees hier meer over onze licentievoorwaarden
Lees hier meer over onze tarieven

Omschrijving stockfoto

De Vuurtoren van Marken, in de volksmond het Paard van Marken, is ontworpen door Jan Valk en gebouwd in 1839 en staat op de oostelijke punt van het eiland Marken. De vuurtoren heeft een lichthoogte van 16 meter en een lichtbereik van 9 zeemijlen. Het lichtwachtershuis naast de toren wordt bewoond. De gebouwen zijn sinds 1970 rijksmonument. De eerste toren op Marken werd in 1700 gebouwd en was vierkant. Het was er een van drie vuurtorens bij Marken, De Ven en Hoek van 't IJ waartoe in 1699 werd besloten om de route van de Waddenzee naar Amsterdam te markeren. De torens waren voorzien van olielampen naar ontwerp van Jan van der Heyden. In 1839 werd de vierkante stenen toren vervangen door een rond ijzeren exemplaar. De oude fundering werd daarbij gebruikt. Later werd een bakstenen gebouw met woning en opslagplaats aan de vuurtoren gebouwd, hierdoor ontstond de karakteristieke vorm. In 1884 kreeg de toren een mistbel. De hamers hiervan werden aangedreven door een uurwerk met valgewicht. In 1919 is de mistbel vervangen door een misthoorn, hiervoor werd een machinekamer gebouwd tussen de vuurtoren en de woning. Regelmatig had de vuurtoren last van kruiend ijs. In 1971 was dit zo erg dat de toren enkele centimeters van zijn plaats werd geduwd. Het lichthuis op de toren, dat dateerde uit 1901 is in 1993 vervangen. Het oude lichthuis staat nu op het terrein van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij bij de haven van Marken. (Wikipedia)

Om onze website optimaal te kunnen laten werken (bijvoorbeeld om pagina's goed te kunnen weergeven) hebben wij bepaalde informatie nodig.
Wij verzamelen daarom ook automatisch gegenereerde informatie over jouw gebruik van onze website.

Bekijk onze cookiepolicy (PDF) voor meer informatie.

Akkoord
Nee, geen cookies

Over de Nationale Beeldbank

Contact Over ons

Fotografen Nationale Beeldbank

Kwaliteitseisen fotografen FAQ

Klanten Nationale Beeldbank

Gebruik Licentie FAQ Beeldbank Tarieven Blog
Nationale Beeldbank  Prinses Beatrixlaan 582  2595 BM  Den Haag  Nederland    support@nationalebeeldbank.nl
Sluiten
Sluiten
Download

Geef hieronder aan waarvoor je het item gaat gebruiken.

Je hebt nog geen gebruik ingevuld.

Downloaden is momenteel niet mogelijk, waarschijnlijk omdat je niet meer ingelogd bent. Controleer of je nog ingelogd bent (druk hier om de pagina te herladen) en probeer het nogmaals.Verzenden

Dank je wel. Je kan nu hieronder je item downloaden.

Download
Sluiten
Download

Een ogenblik geduld alsjeblieft, je zipbestand wordt nu aangemaakt.


Je beelden worden klaargezet. Je ontvangt een e-mail met een link waarmee je het zip-bestand kunt downloaden. Dit proces kan een paar minuten in beslag nemen.

Er is een fout opgetreden. Je zip-bestand kon niet worden gegenereerd.

Laden. Een ogenblik geduld.
Sluiten
Inloggen

Log hieronder in met je gegevens of maak een account aan.

Er is bij ons geen account bekend met deze gegevens. Pas je inloggegevens aan en probeer het opnieuw.
Je hebt een nieuw wachtwoord aangevraagd. Heb je deze mail niet ontvangen? Probeer opnieuw een wachtwoord aan te vragen of neem contact met ons op.
Je account is verlopen
Je account is geblokkeerd omdat er te vaak is geprobeerd om in te loggen met de verkeerde gegevens. Vraag een nieuw wachtwoord aan via 'Wachtwoord vergeten'.
Laden. Een ogenblik geduld.
Sluiten
Wachtwoord vergeten

Vul hieronder je e-mailadres in waarmee je bent ingeschreven bij de Nationale Beeldbank. Je ontvangt een e-mail met een link om je wachtwoord te herstellen.

Je hebt geen e-mailadres ingevuld. Vul een geldig e-mailadres in.
Dit e-mailadres bestaat niet in onze gegevens. Vul een ander e-mailadres in.

We hebben een e-mail gestuurd naar het opgegeven e-mailadres. De e-mail bevat een link om een nieuw wachtwoord aan te maken.