Hint Een beeld commercieel gebruiken?

Wil je een beeld commercieel gebruiken? Noteer het nummer, neem dan met ons contact op en vraag naar de mogelijkheden.

Nationale Beeldbank

  • Rechtenvrije foto's vanaf €6,99
  • Gratis stockfoto’s downloaden
  • Nederland in meer dan 1 miljoen beelden
  • Direct downloaden, op rekening

Registreer gratis →
Canon Nederland partner van Nationale Beeldbank Canon Nederland partner van Nationale Beeldbank

Foto's verkopen via de Nationale Beeldbank

1. Registreren als fotograaf

De Nationale Beeldbank vormt een podium voor zowel serieuze amateurfotografen als professionals. Dus beschik jij over een archief met typisch Nederlands beeld? Dan kan jij geld verdienen met jouw foto’s! Bij elke verkoop ontvang je de helft van de verkoopprijs. Dit kan oplopen tot € 32,50 voor een verkochte HiRes foto voor redactioneel gebruik. Voor commerciële doeleinden liggen de bedragen zelfs hoger. Lees voordat je een account aanmaakt eerst onderstaande punten goed door.

2. Uploaden

Voordat je begint met uploaden is het belangrijk om eerst onze richtlijnen te bekijken. Hierin vind je regels en tips m.b.t. de gewenste technische en inhoudelijke kwaliteit van de foto’s. Zo verkopen wij alleen Nederlandse onderwerpen. Let ook op onze adviezen m.b.t. het gebruik van titel, omschrijving en keywords. Vervolgens kun je beginnen met het uploaden van jouw portfolio of trek eropuit voor goede alledaagse onderwerpen. In de richtlijnen vind je enkele goed verkopende thema’s.

3. Verkopen

Zodra een klant een foto van jou heeft gedownload, begint de teller te lopen. Je krijgt 50% van de verkoopprijs. Deze verkoopprijs is afhankelijk van het formaat en het soort gebruik van het beeld, bijvoorbeeld online of drukwerk. Bekijk ook even de klanten die foto’s bij ons aankopen.

4. Tips

Om teleurstellingen te voorkomen geven wij je graag enkele tips mee.

  • Wij accepteren geen foto’s die met een compactcamera zijn vervaardigd. Een zeer kleine selectie professionele compactcamera’s voldoet wel aan onze kwaliteitscriteria. Mocht je dus twijfelen over de kwaliteit, neem dan even contact op voordat je een account aanmaakt. Graag vernemen wij met welk merk en type camera je werkt en stuur dan ook even twee voorbeeldfoto’s mee.
  • Bekijk foto’s altijd op 100% in een beeldbewerkingprogramma voordat je deze uploadt, zodat je bijvoorbeeld overmatige ruis, chromatische aberratie of sensorvlekken zelf al kan constateren.
  • Kies bij het uploaden beeldmateriaal met een goede technische kwaliteit en onderwerpen die representatief zijn voor jouw portfolio. Let ook op de verkoopwaarde van een onderwerp. Zo heeft rijp op takjes erg weinig toegevoegde waarde voor ons aanbod. Wij zijn op zoek naar alledaagse, uit het leven gegrepen foto’s. Denk bijvoorbeeld aan een vergadering op kantoor, kinderen op school, een contract ondertekenen, ouderen in een verzorgingstehuis, een stelletje dat een huis bezichtigt, bezienswaardigheden, fietsactiviteiten etc. Op goed verkopende foto’s staan vaak mensen en hun handelingen centraal.

Richtlijnen gelezen, tips opgevolgd en voldoe je aan de criteria? Registreer je dan nu.