Laden. Een ogenblik geduld.

Coevorden, vestingstad in Drenthe

Coevorden, vestingstad in Drenthe
€ 8,99
Voeg foto toe aan winkelmandje


Prijsberekening Nationale Beeldbank

Onze stockfoto's zijn rechtenvrij

Lees hier meer over onze licentievoorwaarden
Lees hier meer over onze tarieven

Omschrijving stockfoto Luchtfoto

Coevorden (in Drents: Koevern) is een stad en gemeente in het zuidzuidoosten van de provincie Drenthe in Nederland. De gemeente telt 35.466 inwoners (31 januari 2022, bron: CBS) en heeft een oppervlakte van 300 km² (waarvan 2,81 km² water). De stad zelf had op 1 januari 2021 15.485 inwoners. De eerste vermelding van de plaatsnaam vindt men in 1036, in de naam van Fredericus van Coevorden. De eerste schriftelijke vermelding (op een oorkonde) van Coevoorde dateert van 1148. De naam duidt (net als bijvoorbeeld Oxford en Ochsenfurt) op een plaats waar boeren hun koeien via een doorwaadbare plek (koevoorde) door een rivier lieten gaan. De naam Bosporus betekent hetzelfde maar heeft een mythologische oorsprong. Coevorden lag strategisch op de route van Groningen naar Münster, wat de stad tot een welvarende vestingstad maakte. De in 1215 gewijde bisschop van Utrecht Otto van Lippe besloot de aanspraken van het bisdom op het gebied te verstevigen, niet in de laatste plaats om zijn inkomsten uit het gebied veilig te stellen, dan wel te vergroten. Otto stuitte echter op grote tegenstand, omdat de boeren hun heer Rudolf II van Coevorden steunden. Dit resulteerde in de slag bij Ane, waarbij Otto het leven verloor en de Drentse boeren onder commando van Rudolf II van Coevorden een klinkende overwinning behaalden. In de 18e eeuw kwam de bevolkingsgroei tot stilstand. Coevorden was in die periode een doorgangsplaats voor turfschippers, die hun lading vanuit de Duitse en Oost-Drentse gebieden naar het westen van Nederland vervoerden. Deze functie van de binnenhaven van Coevorden verviel toen het veen was afgegraven. Als relatief grote stad had Coevorden nog wel een belangrijke regiofunctie, die echter langzamerhand door Emmen werd overgenomen. Historische feiten van deze periode zijn het ijzerkoekenoproer en de stichting van de Joodse Gemeente in Coevorden. (Wikipedia)

Om onze website optimaal te kunnen laten werken (bijvoorbeeld om pagina's goed te kunnen weergeven) hebben wij bepaalde informatie nodig.
Wij verzamelen daarom ook automatisch gegenereerde informatie over jouw gebruik van onze website.

Bekijk onze cookiepolicy (PDF) voor meer informatie.

Akkoord
Nee, geen cookies

Over de Nationale Beeldbank

Contact Over ons

Fotografen Nationale Beeldbank

Kwaliteitseisen fotografen FAQ

Klanten Nationale Beeldbank

Gebruik Licentie FAQ Beeldbank Tarieven Blog
Nationale Beeldbank  Prinses Beatrixlaan 582  2595 BM  Den Haag  Nederland    support@nationalebeeldbank.nl
Sluiten
Sluiten
Download

Geef hieronder aan waarvoor je het item gaat gebruiken.

Je hebt nog geen gebruik ingevuld.

Downloaden is momenteel niet mogelijk, waarschijnlijk omdat je niet meer ingelogd bent. Controleer of je nog ingelogd bent (druk hier om de pagina te herladen) en probeer het nogmaals.



Verzenden

Dank je wel. Je kan nu hieronder je item downloaden.

Download
Sluiten
Download

Een ogenblik geduld alsjeblieft, je zipbestand wordt nu aangemaakt.


Je beelden worden klaargezet. Je ontvangt een e-mail met een link waarmee je het zip-bestand kunt downloaden. Dit proces kan een paar minuten in beslag nemen.

Er is een fout opgetreden. Je zip-bestand kon niet worden gegenereerd.

Laden. Een ogenblik geduld.
Sluiten
Inloggen

Log hieronder in met je gegevens of maak een account aan.

Er is bij ons geen account bekend met deze gegevens. Pas je inloggegevens aan en probeer het opnieuw.
Je hebt een nieuw wachtwoord aangevraagd. Heb je deze mail niet ontvangen? Probeer opnieuw een wachtwoord aan te vragen of neem contact met ons op.
Je account is verlopen
Je account is geblokkeerd omdat er te vaak is geprobeerd om in te loggen met de verkeerde gegevens. Vraag een nieuw wachtwoord aan via 'Wachtwoord vergeten'.
Laden. Een ogenblik geduld.
Sluiten
Wachtwoord vergeten

Vul hieronder je e-mailadres in waarmee je bent ingeschreven bij de Nationale Beeldbank. Je ontvangt een e-mail met een link om je wachtwoord te herstellen.

Je hebt geen e-mailadres ingevuld. Vul een geldig e-mailadres in.
Dit e-mailadres bestaat niet in onze gegevens. Vul een ander e-mailadres in.

We hebben een e-mail gestuurd naar het opgegeven e-mailadres. De e-mail bevat een link om een nieuw wachtwoord aan te maken.