Wanneer een foto wordt gebruikt als illustratie bij een nieuwsbericht of informatief verhaal, spreken we van redactioneel gebruik. De mensen die op de foto staan en in openbare ruimte zijn gefotografeerd hoeven hiervoor geen toestemming te hebben gegeven. Houd er wel altijd rekening mee dat je als gebruiker de personen op de foto niet in een verkeerde of negatieve context plaatst.
Commercieel gebruik houdt in dat de foto wordt gebruikt in een commerciële context, bijvoorbeeld in een flyer, brochure, reclamecampagne, als afdruk of op een website van een bedrijf. Bij al het commerciële gebruik is portretrecht en/of auteursrecht aan de orde. Dat is van toepassing op (herkenbare) personen, gebouwen en merken. Bij iedere foto staat vermeld of het portretrecht via een model release door de fotograaf is geregeld. De geportretteerden hebben in dat geval toestemming gegeven voor gebruik in een commerciële context. Als het portretrecht is geregeld, kan het beeld zonder onze tussenkomst worden aangekocht. Bij twijfel over de aard van het gebruik of bij commercieel gebruik anders dan in genoemde voorbeelden, vragen wij je om contact te zoeken met onze supportafdeling via 088-9898700 of support@nationalebeeldbank.nl.
Je mag de foto gebruiken en alleen doorplaatsen in de publicatie waarvoor je de foto hebt gekocht, bijvoorbeeld bij hetzelfde artikel in zowel print als online. Het beeld mag gedurende 1 jaar na het downloaden gebruikt worden voor hetzelfde doeleinde, je mag de foto bijvoorbeeld een jaar op een website laten staan. Gebruik van de beelden mag niet worden overgedragen aan derden. Je mag een redactioneel aangekochte foto niet gebruiken voor advertenties of andere commerciële uitingen en ook niet gebruiken als dragend element van een product dat je verkoopt. Denk daarbij aan commerciële affiches, muismatten, bedrukte mokken, placemats en dergelijke. Die zaken vallen onder het begrip 'herdistributie'.
De fotograaf heeft meer werk en kosten aan het produceren van foto’s die commercieel gebruikt mogen worden. Zo moeten mensen die zijn geportretteerd schriftelijk toestemming geven voor het gebruik van hun portret, zijn de foto’s vaak in scene gezet en gaat het vaak ook om (betaalde) modellen.
De licentie geldt vanaf het moment van downloaden voor één kalenderjaar, voor gebruik binnen het opgegeven doeleinde. Let op: website + social media zijn twee verschillende doeleinden.
Een aangekochte foto voor print mag gebruikt worden voor één specifiek doeleinde (bijvoorbeeld een campagne of publicatie). De koper mag de foto echter niet gebruiken in andere titels of media, hiervoor moet een nieuwe licentie aangekocht worden.
In een lightbox kun je beeldselecties maken en deze voor een later moment bewaren. Je kunt zoveel lightboxen aanmaken als je wilt. Je kunt bijvoorbeeld voor verschillende campagnes of klanten verschillende lightboxen aanmaken. Onder de foto staat een lightbox pictogram: door hierop te klikken wordt deze toegevoegd. De lightbox is alleen toegankelijk wanneer je ingelogd bent.
Als je niet kunt vinden wat je zoekt, neem dan contact op met onze supportafdeling. Wij helpen je om de juiste foto te vinden. Is de perfecte foto echt niet te vinden? Laat dan foto's op maat maken via de opdrachtfotografie van Hollandse Hoogte.
Je kunt op verschillende manieren zoeken op onze website. Op de homepage kun je bij zoeken op trefwoord meteen de gewenste zoektermen invullen. Als je je resultaat ziet, kun je nog op verschillende elementen filteren. Ook kan je op het beeldnummer van een foto zoeken als je dat weet. TIP: kijk bij een gevonden foto naar de trefwoorden om je volgende zoekactie te verfijnen.
Standaard worden klanten doorverwezen naar een iDealbetaling. Daarnaast biedt de Nationale Beeldbank de mogelijkheid om op factuur te downloaden. Neem hiervoor contact op met support@nationalebeeldbank.nl.
Indien je je wachtwoord bent vergeten, kun je met je gebruikersnaam een nieuw wachtwoord aanvragen op de website, kies voor op het inlogscherm ‘wachtwoord vergeten’. Als je ook je gebruikersnaam niet meer weet kun je het beste even een e-mail sturen naar support@nationalebeeldbank.nl.
Helaas is het niet mogelijk zelf je factuuradres te wijzigen. Een afwijkend factuur e-mailadres kan worden opgegeven door een mail te sturen naar support@nationalebeeldbank.nl.
Het is mogelijk om bij iedere bestelling een kostenplaats of referentie op te geven. Dit kan in het overzicht van je winkelwagen onder het kopje ‘Gebruik en referentie’. Vul bijvoorbeeld de naam van een klant, ISBN of editie in. Zo zie je meteen voor wie je foto' s hebt gekocht. Makkelijk voor jouw en onze administratie!
Voor online gebruik geldt de standaard resolutie van 72 dpi, voor drukwerk 300 dpi. Dpi staat voor 'Dots per Inch'. Er wordt ook wel gesproken over pixels per inch. Pixels zijn puntjes waaruit een digitale foto is opgebouwd. Zo heeft een (standaard) beeldscherm 72 pixels per inch, terwijl een (standaard) printer 300 beeldpunten per inch kan printen. Het aantal dpi zegt niets over de grootte van het beeld, maar over de afstand van de ene pixel (px) tot de ander. Hoe meer een foto wordt uitvergroot en daarmee dus uitgerekt, des te lager de resolutie van het beeld. Een foto op 72DPI heeft weinig pixels per inch, dus een lage resolutie. Dit soort beelden verkopen wij voor online gebruik. Een foto op 300DPI heeft een hoge resolutie en wordt verkocht voor drukwerk. Om te bepalen of een foto groot genoeg is voor jouw publicatie, kun je het best letten op de grootte van het beeld in pixels (lengte x breedte) of het beeldformaat in centimeters. Deze gegevens staan bij elke foto in de zoekmachine vermeld. Bij grote afdrukken voor muurdecoraties e.d. adviseren wij om dit formaat aan de drukkerij voor te leggen voordat een foto wordt aangekocht. Je kunt bij ons ook een foto met watermerk opvragen, zodat je even met de drukkerij kunt overleggen of de foto wel voldoet voor het beoogde doeleinde.
Een aangekochte foto mag gebruikt worden voor één specifieke doeleinde (bijvoorbeeld een campagne of publicatie, online of als drukwerk). Je mag de foto echter niet gebruiken in andere titels of media, hiervoor heb je een nieuwe licentie voor nodig.
Bij alle foto's in de Nationale Beeldbank staat aangegeven of het portretrecht wel of niet geregeld is door middel van een model release contract. Dit is alleen van belang voor foto's waar personen herkenbaar op afgebeeld staan. Denk hierbij ook aan (herkenbare) mensen in vermomming of mensen die op de rug te zien zijn. Dit is van belang indien je de foto commercieel wil inzetten. Het portretrecht geeft geportretteerde personen onder bepaalde voorwaarden het recht zich te verzetten tegen publicatie van hun portret. Bij redactioneel gebruik van beelden is het portretrecht niet van toepassing, mits de geportretteerde in openbare ruimte is gefotografeerd en niet in een kwaad daglicht gesteld wordt, of anderszins aanstoot kan nemen aan de manier waarop hij/zij is afgebeeld of geplaatst in de publicatie. Het kan natuurlijk ook gebeuren dat de geportretteerde niet geassocieerd wil worden met het onderwerp van de publicatie. Om problemen te voorkomen, nemen wij bij twijfel altijd even contact op met de fotograaf. Sowieso is het bij beladen onderwerpen verstandig om bij het artikel te vermelden dat de geportretteerde niets te maken heeft met de inhoud van het artikel. Voor commercieel gebruik van een foto dient het portretrecht altijd geregeld te zijn en gelden er andere tarieven. Neem daarvoor contact op met de Nationale Beeldbank. Lees hier de 10 do’s en don’ts van het portretrecht.
Heb je een foto nodig voor bijvoorbeeld een abri of een muurdecoratie, dan dient het aangekochte beeld mogelijk nog uitvergroot te worden, ook wel interpolatie genoemd. Wij kunnen dit niet voor jou doen.