Onze stockfoto's zijn rechtenvrij
Lees hier meer over onze licentievoorwaarden
Lees hier meer over onze tarieven
Close-up van zojuist uit een sloot bij Streefkerk verwijderde Grote Waternavel of Hydrocotyle ranunculoides plant. Grote Waternavel, een invasieve exoot, breidt zich de laatste tientallen jaren steeds verder uit in allerlei wateren die rijk zijn aan meststoffen. De plant kan daarbijdrijftillen (drijvende eilandjes bestaande uit een dichte mat van stengels) vormen die volledig bestaan uit plantenmassa van deze soort en die daarmee de doorstroming van sloten en andere watergangen in hoge mate belemmeren. Deze dichte drijftillen laten zo weinig licht door in het water dat de aanwezige inheemse waterplanten uiteindelijk afsterven en verdwijnen. De Grote Waternavel kwam oorsrponkelijk vanuit Noord- en Zuid-Amerika naar Nederland als sierplant voor tuinvijvers. Vermoedelijk is de plant ooit door particulieren uit de vijver verwijderd en in de sloot gegooid, waarna deze zich al woekerend heeft verspreid in grote delen van Nederland, waaronder de Alblasserwaard. Inmiddels heeft de Europese Unie de handel in deze plant in 2016 verboden en de lidstaten verplicht deze invasieve exoot te bestrijden. Het verbod is in Nederland geregeld in art. 14.2 van het Besluit Aanwijzing dier- en plantensoorten Flora- en faunawet.
Een ogenblik geduld alsjeblieft, je zipbestand wordt nu aangemaakt.
Je beelden worden klaargezet. Je ontvangt een e-mail met een link waarmee je het zip-bestand kunt downloaden. Dit proces kan een paar minuten in beslag nemen.
Er is een fout opgetreden. Je zip-bestand kon niet worden gegenereerd.
Log hieronder in met je gegevens of maak een account aan.
Vul hieronder je e-mailadres in waarmee je bent ingeschreven bij de Nationale Beeldbank. Je ontvangt een e-mail met een link om je wachtwoord te herstellen.
We hebben een e-mail gestuurd naar het opgegeven e-mailadres. De e-mail bevat een link om een nieuw wachtwoord aan te maken.